Inbjudan till Webinar: Hur undviker vi korruption och bluffakturor? 23 okt 13:00-13:45

Anmälan:

Beskrivning:

Sverige drabbas av korruption och bluffakturor i olika sammanhang precis som andra länder. För att arbeta mot det och samtidigt ge andra nyttor med hjälp av öppna data så vill vi välkomna dig till en introduktion om öppen upphandling! Detta webbinarium gästas av Alina Östling från vår medarrangör Open Knowledge Sverige.

Under 2020 startade projektet OpenUp! av Open Knowledge Sverige. Projektet ämnar att förenkla för offentlig sektor att komma igång med öppen upphandling. Det är finansierat av Vinnova och verkar i samarbete med DIGG. Webbinariet kräver inga förkunskaper och är öppet för dig oavsett din bakgrund. Det lämpar sig väl för dig inom offentlig sektor.

Vi kommer gå igenom:

  • Varför öppen upphandling är viktigt för:
    • hälsosam konkurrens i svensk offentlig sektor
    • att undvika stora korruptionsrisker med 700 miljarder i offentliga inköp per år
    • tidsbesparingar och effektivitetsvinster som offentlig sektor kan göra
    • demokratiska nyttor som myndighetsförtroende och ansvarsskyldighet
  • Exempel på vad öppen upphandling är och hur det kan fungera
  • Exempel på aktörer som arbetar för öppen upphandling idag

Just in time. Min mamma fick en bluffaktura från Amazon igår.

1 gillning

Precis, relevant ämne tills korruption är puts väck. Tråkigt att höra!

Bra seminarium det vore kul att bygga upp något som LittleSis kör för dessa “leverantörer” av Bluffakturor

Tack så mycket @salgo60! Ja det här är ett koncept som har två sidor: Dels för att upptäcka mjuk korruption som jäv, svågerpolitik och bluffakturor vilket är de potentiella riskerna i litet samhälle som Sverige som är mycket relations- och nätverksbaserat.

Det finns även en annan sida - att använda i syfte av att öppna kontaktytor, demokratisera nätverk, och öppna tillgången till “rätt” kontakter på potentiella arbetsplatser för t.ex. arbetssökande. Det kan öka chanserna för arbetssökande att hitta kontakter på arbetsplatser arbetssökande annars inte hade kunnat nå lika lätt. Har @MariaD och AF tänkt på detta?

Finns undantag kring GDPR publicering av personuppgifter kopplat till detta om det finns syften kopplade till journalistik och allmänintresse (tänker för t.ex. skattebetalares insyn i hur skattepengar förvaltas och spenderas samt arbetssökandes kontaktmöjligheter till rätt person på vad som kanske är deras nästa arbetsplats - eller kund eller leverantör för den delen om en planerar på att starta egen verksamhet).

Edit: Funderar på att starta en variant i Sverige. Är nyfiken på om det går att importera data eller koppla API med nätverks-data från LinkedIn och Facebook. Finns även ett utbildande syfte att visualisera och kommunicera hur plattformsjättarna skapar sociogram över människors relationer på ett sätt som användarna kanske inte förstått.

1 gillning

Här har du hur man använder WIkidata för att spåra hur den politiska karriären påverkas av släktskapet
Measuring Political Elite Networks With Wikidata” gissar att man kan finna mycket genom att analysera ekonomiskt data med en kunskapsgraf… :wink:

Tack Magnus! Det är helt klart en intressant möjlighet att koppla ihop med Wikidata för den som har möjlighet och kunskap. Tror det finns en hel del intressant att hitta kopplat till Sveriges former och olika grader av korruption.

Min tanke var mer att visa vad folk gör med en kunskapsgraf som WIkidata som borde kunna göras med en dedikerad kunskapsgraf för leverantörer/faktura etc… … Wikidata skall inte hålla reda på alla som skickar en faktura till en myndighet…

1 gillning